Czemu jedzenie z mikrofalówki jest ciepłe?

    Mikrofalówki, mimo że są z nami od ponad siedemdziesięciu lat, budzą wiele kontrowersji i niepewności. Po przeczytaniu tego krótkiego wpisu z cyklu „Wytłumacz mi tato” będziecie wiedzieć jak działa mikrofalówka i nie będziecie się bać, że psuje żywność.
    Jak to jest, że „am am” wyjęte z mikrofalówki jest ciepłe pytasz? Hmm, najpierw muszę Ci wyjaśnić jak wygląda wszystko co jest na Ziemi, gdyby to bardzo bardzo powiększyć. Dużo bardziej niż jak się patrzy przez lupę. Zobaczylibyśmy wtedy, że każdy przedmiot, jedzenie też, składa się z małych drobinek - cząsteczek. Na przykład taka woda. Możesz wziąć kroplę wody i spróbować ją podzielić na pół, a potem jedną z połówek znowu na pół i tak dalej i tak dalej. W końcu zostałaby Ci jedna cząsteczka wody. Cząsteczka wody wygląda tak:
    Druga ważna rzecz to co to znaczy, że coś jest ciepłe. Co się dzieje z tymi cząsteczkami, że my czujemy to jako ciepło? Ano zobacz. Jak Ci jest bardzo zimno to zaczynasz drżeć. Jakbyś się jeszcze pokręciła, pobiegała i poruszała to zrobiłoby Ci się cieplej. Z cząsteczkami jest tak samo. Im bardziej szaleją, tym są cieplejsze.
    Teraz możemy przejść do tego jak działa mikrofalówka. Mikrofalówka rozkręca cząsteczki wody! Aby je rozkręcić dostarcza im energii poprzez fale dopasowane do cząsteczek wody. Fale można porównać do muzyki. Są różne rodzaje muzyki, każda ma inny rytm i melodię. Są też różne cząsteczki i każda cząsteczka ma swoją ulubioną muzykę, do której lubi tańczyć. Mikro-fale to taka nazwa, która właśnie wskazuje na to, że te fale są dopasowane do cząsteczek wody tak, że zaczynają się kręcić.
    No i jak te mikrofale rozkręcą jednocześnie wszystkie cząsteczki wody na naszym talerzu, to one zaczną obijać się o inne cząsteczki. Wtedy wszystkie cząsteczki będą się kręcić, drgać oraz latać w tę i z powrotem jak szalone, a my? My to całe szaleństwo odbierzemy jako ciepły obiad :).

Komentarze